Tineri savanti ai Generatiei Asteptate

BUCURESTI - 27 octombrie 2005

Comunicat tip General in Media / Publicitate

Romania are nevoie de savanti geniali
cu ajutorul carora sa se schimbe in bine

Proiectul Generatia Asteptata initiat de Cotidianul va propune sa cunoasteti tinerii savanti romani. Cativa dintre acesti tineri exceptionali vor fi prezentati pe parcursul a doua zile: astazi ii veti cunoaste pe 16 dintre ei, iar in Cotidianul de maine veti mai afla despre alti 17 tineri sclipitori.

Tineri savanti ai Generatiei Asteptate

Stim cu totii ca exista, ca sunt buni si ca ne reprezinta pe unde ajung, dar din pacate nu toata lumea ii cunoaste pentru a-i aprecia. De aceea am vrut sa scoatem din anonimat acest motiv de mandrie nationala. Tinerii savanti romani chiar exista si nu sunt putini la numar. Pe cativa dintre ei ii va cunoaste intreaga Romanie prin intermediul Cotidianului.


Multi, si destepti

Numarul ales pentru a ilustra Generatia Asteptata a tinerilor savanti este intr-adevar mult prea mic. Tinerii care ar fi meritat sa fie selectati in acest demers sunt mult mai multi decît am estimat, am spune chiar ca sunt mai multi decît am fi crezut.

Echipa Cotidianul a corespondat cu citeva sute dintre ei. O parte dintre acestia au refuzat din start aceasta initiativa, considerand ca munca lor trebuie sa fie, ca si pina acum, mai degraba discreta, au considerat ca munca lor nu are nimic de-a face cu celebritatea. I-am inteles si le-am respectat optiunea, desi continuam sa credem ca datorita eforturilor si muncii lor, trebuie sa se bucure din plin de recunostinta si recunoasterea a cat mai multa lume. Printre cei care ne-au scris, multi cred ca tinerii din România au nevoie si de alte modele decît manelistii sau vedetele de-o zi pe care ni-i propun televiziunile românesti, prin urmare demersul nostru nu este inutil.



Altfel de geniali

Chiar daca nici unul dintre cei care sint pe lista noastra nu au aparut vreodata la emisiunea “Genialii”, o parte dintre ei au deja bifate buna parte din notele care compun notiunea de “genial”. Unii ne-au declarat ca apelativul de “geniali” sau cel de “supradotati” nu li se potriveste, pentru ca, daca ar fi asa, atunci nu am mai întelege ce spun. Ei sint totusi savanti in sensul autentic al cuvîntului.

Ne-a bucurat faptul ca multi dintre cei contactati de catre redactorii Cotidianul au fost de acord sa participe la acest proiect. Stiam deja, inainte de a vorbi cu ei, multe despre activitatea lor profesionala, dar ei au completat ceea ce stiam deja astfel incit, fara nici o exceptie, putem spune ca am alcatuit biografii impresionante.

In general, sunt foarte bine cunoscuti in bransa lor, dar foarte putin in afara acesteia. Mai mult, cei care pastoresc stiinta si cercetarea in România ii plaseaza la marginea bransei, astfel ca, inclusiv din acest motiv, multi dintre tinerii savanti isi pun in valoare inteligenta si educatia in strainatate.

Nu ne-am propus sa ii ierarhizam, am încercat doar sa-i prezentam pe cei pe care i-am considerat a fi cei mai buni dintre cei care au raspuns initiativei noastre. Pentru a selecta aceste doua grupuri, prezentate azi si mîine în “Cotidianul”, am folosit drept criterii, pe lînga cel al vîrstei, performantele si pregatirea profesionala, vizibilitatea – publicatiile si prestigiul lor, continuitatea profesionala si, nu în ultimul rînd, implicarea în activitatile comunitatii.

Liviu Mirica – chimist, Sergiu Moroianu – matematician, Alexandru Patriciu – robotician, Liviu Petrisor Dinu – matematician, Emil V. Prodan – fizician, Alina Rusu – etnolog, Andrei Stamatian – economist, Marius Turda – istoric, Sebastian Buhai – economist, Liviu Chelcea – antropolog, Daniel Mugur Ciumageanu – psihiatru, Radu Custelcean – chimist, Daniel Petru Funeriu – chimist, Valentin Stefan Gheorghita – informatician, Ruxandra Jurcut – medic, Silviu Matei – sociolog, sunt grupul primilor 16 din capitolul Tineri savanti.

Despre Catavencu

Cine sunt ei? Cine sunt ceilalti 17? Unde sunt ei acum si ce au realizat pana la varsta de 35 de ani ? Aflati astazi si maine, in paginile 12- 13 ale Cotidianului sau pe siteul www.cotidianul.ro, la adresa http://www.cotidianul.ro/index.php?id=2400.

Asteptam reactiile si comentariile voastre pe forumul Cotidianul, pe adresa de e-mail: generatia@cotidianul.ro sau la telefon 021/317.31.92.



Cotidianul.

Intelegi mai mult.

Alex CRISTEA
Media Relations Coordinator Grup "Catavencu"
Str. Alecu Russo, nr. 13-19, sector 2, Bucuresti
Mobil - 0724 262 385
Fix - 021- 210 15 61
www.catavencu.ro
alexcristea@catavencu.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/catavencu/tineri-savanti-ai-generatiei-asteptate